banner



Tweedehandsauto nog nooit zo duur, maar piek lijkt in zicht

Tekort

Tweedehands auto's waren nog nooit zo duur: 'Vraag en aanbod matchen niet'

25 april 2022 17:38 Aangepast: 25 april 2022 21:25

Een Renault-dealer in Emmen is op zoek naar inruilauto'due south. Beeld © ANP Foto

De prijs van tweedehands auto'south is nog nooit zo hoog geweest, blijkt uit cijfers van autoverkoopplatformen. Oorzaak: de verkoop van nieuwe auto'southward daalt al jaren. En de auto's die als occasion beschikbaar komen, zijn vaak niet het blazon machine waar vraag naar is. "Vooral voor de kleinere portemonnee wordt het lastig."

Een tweedehands auto kost bij Autoscout nu gemiddeld 22.825 euro. Dat is ruim 16 procent meer dan een jaar geleden. Bij Autotrack kost een occasion gemiddeld 19.712 euro, wat zelfs bijna 20 procent meer is dan in april 2021.

Vraag en aanbod matchen niet

Dat tweedehands auto'southward nu zo duur zijn, heeft meerdere oorzaken, zegt Paul de Waal van brancheorganisatie Bovag. "We verkopen al een aantal jaren niet meer zoveel nieuwe auto's als we voorheen deden, waardoor de instroom op de tweedehands markt achterloopt. Dat wordt nu nog erger door leveringsproblemen."

Een nieuwe auto gaat doorgaans vier tot vijf jaar mee en wordt daarna verkocht. Het gaat veelal om grotere auto'southward, die ook nog eens op diesel rijden. En dat is niet het soort voertuig waar de gemiddelde consument nu naar op zoek is, ziet De Waal. "Die wil liever een compacte benzineauto. Vraag en aanbod matchen daardoor niet."

Het gaat om gemiddelde verkoopprijzen van tweedehands auto's tot 250.000 euro. Het gaat om gemiddelde verkoopprijzen van tweedehands auto's tot 250.000 euro.

De voorraad occasions is nu ongeveer de helft van wat er aan andere jaren in showrooms en bij particulieren te koop stond. En de vraag naar tweedehandsjes is, mede door corona, alleen maar gestegen, zegt De Waal. "Omdat het openbaar vervoer een tijd niet meedeed, ging men op zoek naar een gebruikte auto. De combinatie van dice factoren zorgt voor hogere prijzen."

Apart op zoek

De vraag is gewoon groter dan het aanbod, ziet ook Edwin Neijhoft, vestigingsmanager van Motorhuis. "Daar hebben we ook door de coronatijd last van. Waar je vroeger drie maanden wachtte op een automobile, kan dat nu zes maanden zijn. Vroeger had ik een aantal middenklasse auto's op voorraad staan; nu moet ik daar apart naar op zoek."

De prijsstijging bij tweedehands auto's is wel erg afhankelijk van het merk, zegt hij. "Vooral voor kleinere portemonnees wordt het lastig. Een tweedehands automobile van vijf-, zesduizend euro is nu gewoon niet te vinden. Op dat deel van de markt heerst echt wel schaarste."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Trucjes met prijzen tweedehands motorcar's hard aangepakt

Verder helpt het ook als je een auto hebt die je kunt inruilen, zegt Neijhoft. "Een motorcar van zes jaar oud levert nu nog evenveel op als vorig jaar. Daar zit nauwelijks verschil tussen. Het is dus all-time handig om je automobile aan de showroom te kunnen verkopen."

Occasions uit het buitenland

Door het schaarsere aanbod heeft hij al weleens nee moeten verkopen. "Natuurlijk zoeken we dan naar een alternatief, maar dat hangt dan ook erg af van de concessies die de klant wil doen."

Ook haalt Neijhoft veel auto's uit het buitenland. "Je hebt overal wel een vorm van schaarste, maar het verschilt per state welke type en model motorcar daar schaars is." Bovag-woordvoerder De Waal onderschrijft dat. "Het is een feit dat er veel occasions uit het buitenland worden gehaald momenteel."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verkoop tweedehands elektrische automobile's ruim verdubbeld

Hoe lang de prijzen nog stijgen, daar kan De Waal 'geen zinnig woord' over zeggen. "Er zijn zoveel factoren van invloed. Het chiptekort is een van de oorzaken. Maar ook: wanneer is de extra vraag door corona ingehaald? Wanneer is de markt verzadigd? En wat gaat de invloed zijn van de oorlog in Oekraïne?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Source: https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5304222/tweedehands-auto-steeds-duurder-door-laag-aanbod

Posted by: lacysaydrund68.blogspot.com

0 Response to "Tweedehandsauto nog nooit zo duur, maar piek lijkt in zicht"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel